Durf te Kiezen

Tom Ahlers Recruitment doe je zo Leave a Comment

Kennis delen

Wanneer mag je elkaar faciliteren met een plaatsing? Je zou zeggen, wanneer de handtekeningen van kandidaat en opdrachtgever trots onder het contract staan. Maar helaas, eigenlijk gaat het vaak nu al fout. De digitale handtekening zorgt ervoor, dat dit feestelijk moment, dat de toekomstige samenwerking bekrachtigd, gedegradeerd is tot één á twee handelingen op de laptop of mobiel. Om al snel weer tot de orde van de dag over te gaan.

Deze blog schrijf ik niet uit weelde, maar is een noodkreet om de tijd na de handtekening van de kandidaat met evenveel aandacht en personal touch op te volgen, als voor de plaatsing. Het duurt nog even voordat de kandidaat in dienst treedt. Zorg dat de kandidaat zich welkom voelt, ruim voor de 1e werkdag.

Ik zie het hier vaak misgaan. Bedrijven denken al te vaak “de buit is binnen” en wachten tevreden af. Als er al contact is, heeft dat te maken met formalisatie van zaken, die geregeld moeten worden en heeft het vaak een administratief karakter. Het enthousiasme en het persoonlijk contact is vaak volledig verdwenen.

De kandidaat, aanvankelijk enthousiast, wordt in niks bevestigd in zijn keuze en dat geeft een voedingsbodum voor alternatieven scenario’s. Mede ingegeven door een fantastische reactie van de huidige werkgever met een daverend slotakkoord, die de kandidaat oprecht overrompelt en doet twijfelen aan zijn keuze of een charme offensief van een andere recruiter, die nog iets leuks weet. Joh praten kan geen kwaad, bevestigt je ook nog eens in je keuze….

Het verbaasd me, dat er schijnbaar een soort twilight zone is. Specifieker de pre-boarding zone, tussen recruitment en HR. Laat het jou bedrijf niet gebeuren. Zorg voor een goede preboarding.  Daarmee voorkom je, dat een kandidaat toch niet bij je start en zorg je voor een zeer goed fundament voor succesvolle toekomstige samenwerking.
pre-boarding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.