Bestaat de IT Consultant nog wel?

Yvette van der Vliet Recruitment doe je zo Leave a Comment

Kennis delen

“Is IT Consultant nog wel de term die de lading dekt?
Nog geen half jaar geleden kreeg ik bij een nieuwe vacature een ellenlange lijst met technische specificaties waar een kandidaat aan moest voldoen. Maar nu wordt het over een hele andere boeg gegooid: die van bedrijfsdoelstellingen. 
 De kandidaat moet vooral het gesprek aan kunnen gaan met de business. Hij/zij moet over haar/zijn eigen expertise heen kunnen kijken en de business vanuit haar eigen processen kunnen adviseren. Nu kenden we eerder al wel de term Functioneel Consultant. Maar ook deze moest eindelijk toch plaats nemen achter de knoppen. 
Ik begeef me met name in het Microsoft ecosysteem en zie met de komst van o.a. Dynamics 365 en de Cloud dat het werkgevers steeds minder gaat om technische knowhow. De meeste organisaties hoeven geen advies over hoe ze een applicatie moeten inrichten. Dat kunnen ze met de huidige pakketten (bijna) zelf. Nee, de uitdaging voor iedere organisatie is hoe zij haar bedrijfsdoelstellingen kan realiseren. Meer dan 80% van de IT vraagstukken heeft niks met IT te maken, maar met het optimaliseren en inzichtelijk maken van processen en informatie. De focus ligt op de business van de klant en niet op de IT-oplossing. 
Nee dus, ‘IT Consultant’ dekt de lading al lang niet meer. De Business Consultant rukt op. Ik ben dus naarstig op zoek naar Business Consultants die bedrijfsdoelstellingen helpen realiseren.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.